ŽELATINA A ZDRAVÍ
Proč jíst želatinové medvídky
- Nová Fakta!
Známé bonbóny obsahují důležitou součást "elixíru mládí,“ jak se říká kolagenu. Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak se pohybuje.
Želatina je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky.
Do lékárny nebo do cukrárny?
Výzkumem kolagenu se u nás zabýval profesor Adam z Revmatologického ústavu v Praze - objevitel Geladrinku, který se prodává v lékárnách na regeneraci pacientů trpících osteoartrózou (tedy onemocněním nosných kloubů).
U postižení jak drobných kloubů páteře, tak i velkých kloubů na končetinách, je velice důležitá prevence: dostatek pohybu, snižování nadváhy a kvalitní strava s dostatečným přísunem látek nezbytných k fyziologické stavbě a činnosti kloubních chrupavek. Vhodným přípravkem, zajištujícím přísun těchto látek je želatina, která slouží nejen k ochraně kloubních chrupavek a vazů před předčasným opotřebováním, ale také k jejich regeneraci.
Kytičky nebo zvířátka?
Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením surovin bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací vlastnosti a je nejpodstatnější složkou želatiny.
Želatina může být buď živočišného nebo rostlinného původu. Živočišná želatina se používá především v potravinářství k výrobě tlačenky, huspenin, dortů a hlavně cukrovinek. Nemoci „šílených krav“ se však určitě bát nemusíte, protože zde se používá želatina vepřová.
Rostlinná želatina neboli agar je výživná potravina bez kalorií s mnoha minerály. Z ní se vyrábějí další oblíbené bonbóny Berries. Získává se z vodních rostlin – řas ruduch, které žijí v hloubce 80 metrů. Agar vzniká z rostlinných slizů - agarofytů.
Jako ve staré Asii
Řasy jsou oblíbenou zeleninou Dálného východu, známou v Japonsku a Číně dva tisíce let. Ve výživě Asiatů hraje významnou roli, neboť je zdrojem proteinů a minerálů. Řasy se nejprve musí sklidit během letních a podzimních měsíců, zbavit vody a usušit za nízkých teplot. Agar má ve výsledku světlou barvu a nevýraznou chuť a je bez kalorií.
Prodává se ve formě prášku, plátků či hranolků. Na 100 % nahradí živočišnou želatinu, její želírovací vlastnosti jsou několikanásobně vyšší. Hodí se na zákusky, aspiky, eventuelně místo jíšky. Používají ji hlavně vegetariáni.
Agar je protizánětlivý, obsahuje flucoidan, který pomáhá při rakovině prsu. Také je bohatý na železo, jód a vápník. Je vhodný pro obézní pacienty, protože působí jako mírné projímadlo. Pomáhá snížit nadváhu, při zácpě, při vysokém tlaku a onemocnění střev. Dá se v práškové formě rozmíchat, dávkuje se jedna lžíce do sklenice vody a může se takto pít denně pro regeneraci.
JHvězdné manýry
Želatinové bonbóny ve tvaru centimetr velkého medvěda mlsali už legendární Beatles. K tomu, proč si na nich pochutnávají i dnešní módní ikony, jako je Victoria Beckham, existuje mnoho důvodů. Dodávají tělu čtyři aminokyseliny, které jsou unikátní a nutné pro syntézu lidského kolagenu. Netloustne se z nich, zlepšují pleť, vlasy i nehty.
Obsahují minimální množství tuku (pouhých 0,2 gramů na 10 dg), a vůbec žádný cholesterol! Cukr v nich často nahrazují umělá sladidla, např. sorbitol, takže se kalorická hodnota dramaticky sníží. K tomu však obsahují velký podíl přírodních ovocných šťáv.
Co se stane, když želatina chybí?
Želatina je potřebná pro výživu kloubů a chrupavek, pomáhá při vývoji kosterní soustavy, zubů, šlach a také svalstva. Je také potřebná v době růstu v pubertě a kdykoli při nedostatku vápníku.
Zlepšuje hybnost kloubů a předchází úbytku kloubní chrupavky. Užívá se i ve veterinárním sektoru hlavně pro psy seniory, často v kombinaci s minerály. Želatina je ve výživě potřebná jako zdroj kolagenu i k jeho regeneraci.
Starší lidé, ale i sportovci a lidé těžce fyzicky pracující, trpí osteoartrózou, neboli degenerativním onemocněním kloubů. Pokud není včas odhaleno a správně léčeno, může být komplikováno zánětem. Z kloubního pouzdra se pak do kloubní tekutiny vylučují enzymy, které způsobí odbourávání chrupavky.
Co ničím nenahradíš
Zhoršuje se její výživa a dojde k úbytku chrupavčité hmoty, vznikají mikrotrhliny a nakonec je poškozena i kost. Ta se vlivem chorobného procesu rozpadá, deformuje a vzniká tzv. dekompenzovaná osteoartróza, jejíž léčení je obtížné a v extrémním případě se musí nahradit postižený kloub kloubem umělým.
Nejčastěji se nahrazují kyčle, kolena ale i lokty. Osteoartrosou však trpí i jiné klouby v těle, které nahradit nemůžeme a tudíž bychom se měli o regeneraci kloubní tkáně starat co nejdříve a preventivně.
Nejvíce jsou ohroženi lidé, kteří mají v anamnéze v dětství luxaci například kyčlí nebo mají v rodině předky s osteoartrosou, těžce fyzicky pracující, sportovci a lidé s nadváhou