DNES BUDETE VAŘIT S MOJÍ KAMARÁDKOU
Milí přátelé,
protože je hodně hub, tak posílám
recept na senzační „pomazánku“
a
jen doufám, že nasbíráte ty pravé
a
pochutnáte si na této dobrotě.
HOUBY V CIKÁNSKÉ OMÁČCE
2 kg hub uvařit ve slané vodě a vychladit
1,10kg papriky
0,75kg cibule
2 ks cikánské omáčky
½ sklenice kečupu
2 lžíce mletého pepře
1 lžíce mletého nového koření
¼ l octa
¼ l oleje
25 dkg cukru (krystal)
3 lžíce soli
Postup: Na olej dáme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a dusíme do změknutí. Osolíme, přidáme koření, sůl, cukr a vše ostatní a znovu dusíme zvolna 30 minut. Potom dáme do skleniček a zavaříme při 85°C asi 15 min.
Jistě jste zvědaví, na co všechno tuto směs používám – předně na topinky, je to dobrá věc i tenkrát, kdy máme vařené maso a nemáme pro něj základ, stačí prohřát se směsí. Hodí se i ke grilovaným a pečeným masům. Všichni co vyzkoušíte recept, tak ať Vám chutná!
JABLKOVÉ ŘEZY S PUDINKEM
Těsto:
50 dkg polohrubé mouky
25 dkg Hery
3 lžíce pískového cukru
3 lžíce mléka
1 prášek do pečiva
Náplň:
1,5 kg jablek
12 lžic pískového cukru
3 sáčky vanilkového pudinku
Postup:
Ze všech ingrediencí uděláme těsto a to rozdělíme na dva díly. Oba díly vyválíme na velikost plechu, dáme jeden díl na spodek plechu. Na tento díl nasypeme náplň a přikryjeme druhým dílem a upečeme při 175°C asi 25-30min. Necháme do druhého dne vychladnout na plechu a pak krájíme na řezy a pocukrujeme.
Příprava náplně:
Jablka nastrouháme na plátky NE NA JEMNO!!!! a promícháme v míse s cukrem a vanilkovým pudinkem – práškem a dáme na první díl. Po upečení se prášek změní na pudink a je to jako buchta plněná pudinkem s jablky. Je to moc dobrý řez a nahrazuje docela dobře zákusek . Přeji všem co zkusí dobrou chuť !
PERNÍČKY
--------------------------
65 dkg hladké mouky
25 dkg cukru
10 dkg másla
20 dkg medu
2 celá vejce
2 žloutky
1 malá lžička jedlé sody
1 prášek do perníku kypřící
1 lžička mleté skořice
Všechno zpracujeme na těsto a necháme 24 hodin uležet
a druhý den vypichujeme vzory nebo kolečka, pečeme
hotové můžeme zdobit nebo slepovat marmeládou
a polévat čokoládovou polevou.
OŘECHOVÝ ŘEZ
----------------------------------
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek mletých ořechů
1 hrnek moučkový cukr
2 celá vejce
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
Všechno umícháme, upečeme a polijeme polevou.
Rajčatová mňamka
----------------------------------
4 kusy rajčat
10 dkg měkkého salámu
1 cibule
3 vařená vejce
1 malá majolka
10dkg sýra
Postup práce: Rajčata nakrájíme na malé měsíčky a tyto ještě na menší kousky
přidáme na kostičky salám jemně nakrájenou cibuli, vejce a
majolku a přimícháme nakonec sýr. Necháme uležet aspoň pár hodin
v chladu a pak konzumujeme. POZOR – je to výživné a moc dobré. Vám všem co ochutnáte přeji dobrou chuť !
SLONÍ SLZA
--------------------------
6 vajec
6 lžic krystalového cukr
6 lžic polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
Krém: 1 máslo
3 vrchovaté lžíce cukru
1 van.cukr
16 dkg ořechů spařených 6 lžícemi mléka
Postup: Vejce, cukr ušleháme do pěny, přidáme mouku smíchanou s kakaem a upečeme
na pečícím papíru piškot. Necháme vychladnout a na vychladlý dáme krém.
Na tento krém položíme doprostřed 3 banány a přeložíme tak, aby to vše
připomínalo slzu. Nahoru dáme polevu a necháme řádně vychladnout.
Všem, kteří mají rádi dobré věci přeji dobrou chuť!
Tvarohový dort.
----------------------------
Mnohokrát se mě ptali přátelé, co je to za dobrotu, kterou jim občas na našem setkání
naservíruji. Poněvadž přátel přibývalo a požadavků na moje "tvarohové tajemství" také
rozhodla jsem se přátelům své " tajemství " vyzradit.
Suroviny: 1/2 l mléka
2 lžíce želatiny - já dávám sáček želatiny na vaječnou tlačenku
2 dcl cukru - krupice
3 žloutky
1/8 másla
2 balíčky tvarohu
kompotované či čerstvé ovoce
kulaté piškoty
První, co udělám, tak namočím želatinu do mléka a asi 5 minut nechám namočenou.
Mezitím si připravím další suroviny a dám na sporák ohřát mléko se želatinou. Nesmí
se ale vařit jen rozpustit. Tuto hmotu nalijeme do mixeru, přidáme cukr, máslo, žloutky
tvaroh a pořádně rozmixujeme. Mezitím jsme si nachystali do dortové formy folii nebo
rozstřihnutý mikrotenový sáček, poklademe piškoty a tyto pokapeme šťávou z ovoce
nebo kdo má rád, tak kávou a zalijeme polovinou hmoty. Na tuto hmotu naklademe
ovoce buď kompotované nebo čerstvé - výborné jsou jahody - a zalijeme druhou
částí hmoty. Dáme aspoň na 4 hodiny do ledničky ztuhnout. Vybereme z formy a dáme
na tác či talíř, krájíme a můžeme dozdobit šlehačkou. Je také možné druhou část hmoty
obarvit trochou kakaa a je dort dvoubarevný. Záleží na chuti.
Jsem jen zvědavá, jestli se i já dočkám jednou, že mi někdo z mých přátel nabídne
na mlsání tuto dobrotu. Jinak milí moji musíte zase k nám!
PŘEJI VÁM VŠEM DOBROU CHUŤ!!!
Výborná večeře ze zbytků
Když Vám zbyde něco od snídaně a děti nechtějí pořád stejnou večeři, tak si lehce uděláte dobrotu i ze zbytečků. Mě se to podařilo a tak i dnes, kdy už není syn malý, tak pořád rádi děláme naši dobrotu.
Zbytky sýra (stačí tak 2-3plátky nebo kousek asi 5 dkg)
Kousky salámu – nejlépe suchý (mě stačily 2 patky)
1 menší cibule
1 vejce
4 krajíčky chleba
Postup:
Sýr nastrouháme na jemno, potom nastrouháme na hrubo salám, přidáme nasekanou cibuli a jedno syrové vejce. Všechno promícháme a namažeme na chleba. Rozehřejeme trošku oleje a chleby NAMAZANOU STRANOU !!! dáme na pánvici a osmažíme do růžova. Můžeme konzumovat jen tak nebo přidat okurek nebo rajčátko – záleží na chuti. Nemusí se vůbec solit – je to slané od salámu a sýra.
Zkuste tuto dobrotu a myslím že nebudete spoléhat na zbytky a i bez nich si uděláte tuto dobrotu a tak Vám , co zkusíte přeji dobrou chuť
PANCIT
-----------------
suroviny: 5 lžic oleje
1 velká cibule
5 stroužků česneku
4 mrkve
1 balení mražené zelené fazolky ( nebo čersvté) NE NALOŽENÉ !!
1 menší hlávka zelí
sojová omáčka
koření Čína
kuřecí vývar
sůl
kuřecí maso (buď vyvařené skelety nebo zbytky i pečeného)
Postup: Na olej dáme zpěnit cibuli na jemno nakrájenou, na to přidáme namačkaný česnek a trochu orestujeme. Na toto přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev a na drobné kousky nakrájenou fazolku a podusíme do měkka. Přidáme zelí jemně nakrouhané a dodusíme všechno asi 5 minut.
Pak podlijeme vývarem tak, aby byla zelenina zakrytá přivedeme k bodu varu a vypneme a do tohoto dáme nalámané INSTANTNÍ NUDLE a promícháme. Nudle během 3-5 min jsou měkké a dále tam přidáme i nudle SKLENĚNÉ-RÝŽOVÉ. Tyto nudle ale nedáme do zeleniny hned, ale je musímě zvlášť dát do vařící vody - NEVAŘIT- a až jsou vláčné tak nakrájet na menší kousky a zamíchat do této zeleninové hmoty. Nakonec nakrájet kuřecí maso a vmíchat do všeho.
Toto jídlo jsem ochutnala v Rakousku od přítelkyně z Filipin a moc mi chutnalo a také jsem
se ho naučila od ní dělat. Když ho viděl poprvé syn tak řekl fúúúj to je hnus, ale teď se ho nemůže dojíst. Je to nejen chutné, ale se po něm nepřibírá a dobře se zamrazí. Každý si musí zkusit kolik toho je z jedné dávky, ale radím udělejte a lehce to zmrazíte.
Všem Vám co to zkusíte přeji dobrou chuť a snad mi nebudete nadávat
l Pudinkové řezy se skořicí
� Ingredience:
náplň:1
mléko
vanilkový pudink 3 ks
cukr 5 lžic
náplň 2:
vanilkový cukr 2 ks
zakysaná smetana 2 ks
náplň 3:
šlehačka 1 ks
těsto:
prášek do pečiva 1 ks
cukr 20 dkg
hladká mouka 20 dkg
vejce 4 ks
olej
� Postup přípravy receptu:
Recept na Pudinkové řezy se skořicí. Těsto: 4 vejce, 20dkg cukru krupice. 20dkg hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 1 dcl oleje. Celá vejce ušleháme s cukrem, potom přidáme olej a mouku s práškem do pečiva. Vylijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Uvaříme puding:
Na upečený jen lehce zchladlý moučník navrstvíme 2 zakysané smetany smíchané se 2 vanilkovými cukry. Po vychladnutí jsem potřela 1 ušlehanou šlehačkou Dr. Oetker z prášku, ozdobila vidličkou a posypala přes sítko skořicí. Před podávám je možné dozdobit na šlehačku ovocem (můžeme použít čerstvé jahody a bude to vynikající).
Řezy z listového těsta
--------------------------------------
Na menší pekáček či zapékací misku stačí :
1 ks listového těsta
1 sklenice zavařeného ovoce( broskve, meruňky...)
sáček kulatých piškotů
2 pudinky
1 l mléka
4 lžíce cukru
Postup: Polovinu těsta rozválíme a položíme na dno a boky zapékací
misky a na těsto položíme piškoty na které dáme okapané
ovoce. Na toto ovoce nalijeme prochladlý pudink a na něj
dáme zbytek rozváleného těsta. Povrch potřeme rozšlehaným
vejcem a upečeme do růžova. Do druhého dne necháme vychladnout
a druhý den pocukrujeme a krájíme.
Je možné použít jakoukoliv zavařeninu. Přeji
dobrou chuť !